Nyt samarbejde: Hornsherred skal smages

Oven på et netværksmøde i Kulturhuset Rejsestalden i Jægerspris har et nyt, styrket samarbejde mellem lokale erhvervsdrivende involveret i turismebranchen set dagens lys. Det hedder "Hornsherred skal smages".

Torsdag den 8. juni

Man kunne fristes til at kalde det Nordsjællands køkkenhave, for i Hornsherred står smagsoplevelserne nærmest i kø.

En bred vifte af små og store fødevareproducenter, frugtplantager, gårdbutikker samt spise- og overnatningssteder gør området spændende og attraktivt både for lokale borgere, men så sandelig også for turister udefra.

Udgangspunktet for "Hornsherred skal smages" ligger altså på vestsiden af Roskilde Fjord, men forhåbningen er at brede konceptet ud, så også aktører mod øst, nord og syd inkluderes i samarbejdet.

Netværket er både til den helt lille aktør, der sælger jordbær ved vejkanten og til den større erhvervsdrivende eller kulturinstitution, der sælger lokale fødevarer, har en lille café, restaurant eller et overnatningssted.

"Styrker samarbejdet på tværs" 

Dorte Straarup fra Hellas Frugt, Danmarks ældste økologiske frugtavler lige uden for Skibby, er der glæde over det styrkede samarbejde: 

- Jeg syntes, at det var et rigtigt godt møde. Som lokal producent af økologiske æbler er det vigtigt for os at kunne afsætte vores æbler og æblemost lokalt. Det er jo også i den økologiske ånd, at lokalt producerede produkter også afsættes lokalt i forhold til CO2-udledning og bæredygtighed.

- Vores forventninger til samarbejdet er at få sat vores økologiske frugtplantage på landkortet, så forbrugerne og turisterne i Hornsherred ved, at de kan købe lokalt produceret frugt.

Hun bakkes op af Susanne Haakonsson fra Chefs Café i Frederikssund:

- Hos Chefs Café laver vi maden fra bunden og går derfor meget op i de råvarer, vi køber. Det hele er økologisk, og derudover er det vigtigt for os, at så meget som muligt er produceret lokalt. På den måde ved vi nøjagtigt, hvad vi får, og vi kan holde indkøbspriserne nede ved at købe sæsonbetonede råvarer.

- "Hornsherred skal smages" kan være med til at styrke samarbejdet på tværs af alle os, der har med oplevelser og fødevarer at gøre her i området, så vi i højere grad støtter og blåstempler hinanden.

Om oprindelsen for "Hornsherred skal smages" siger udviklingschef i Visit Frederikssund, Mette Seneca:

- Der har været et ønske fra flere turismeaktører i Hornsherred om et tættere samarbejde og en bedre historiefortælling om de mange kulinariske muligheder, området byder på. Derfor har vi startet "Hornsherred skal smages" op. I første omgang er fokus rettet mod Hornsherred, men på den lidt længere bane håber vi på at udbrede samarbejdet til resten af Fjordlandet.

Et af de konkrete tiltag bliver et "stjernekort", hvor ruterne mellem de forskellige aktører indtegnes til glæde for kulinarisk interesserede borgere og turister. Desuden afholdes der løbende møder, hvor samarbejdet udvikles.

Denne artikel er en del af Frederikssund Erhvervs nyhedsbrev. Hvis du også vil modtage nyheder om erhvervslivet i Frederikssund én gang om måneden, kan du klikke her og tilmelde dig.