Selsø Slot jubler over fantastisk sommer

Rekordmange solskinstimer er registreret i Danmark denne sommer. Det har haft positiv betydning for mange turistattraktioner i det danske sommerland. Et af de steder er Herregårdsmuseet Selsø Slot i Skibby.

Tirsdag d. 28. august

- Det har på mange måder været helt forrygende, siden vi åbnede dørene i maj. Vi har haft mere end 3.000 besøgende, hvilket er et rigtig fint besøgstal på dette tidspunkt af sæsonen. Derudover har vi holdt dobbelt så mange omvisninger, som vi plejer, fortæller museumsleder Elisabeth Holm Nielsen.

Ikke mere is, men meget mere buzz

En anden "sidegevinst" ved den varme sommer har været, at man på Selsø Slot i en periode simpelthen løb tør for flødeis, da den lokale ismejerist Hansen Flødeis ikke kunne levere flere is på grund af enorm efterspørgsel.

Ud over sol og varme er der dog også andre faktorer, der har spillet ind på det stigende aktivitetsniveau på Selsø Slot. Elisabeth Holm Nielsen, der har været museumsleder i halvandet år, uddyber:

- Vi har brugt det seneste års tid på at skabe mere ”buzz” omkring museet. Det er nogle af de indsatser, der giver pote nu, tror jeg. Vi har blandt andet været med på messen "Historiske Dage" i Øksnehallen, og så har vores medvirken i den nye turismesatsning Visit Fjordlandet og Nationalparken Skjoldungernes Land også haft en positiv effekt.

Photoshoots og "Spise med Price"

Ud over de daglige besøgende udlejes Selsø Slots fantastisk flotte renæssance- og baroklokaler ofte til professionelle photoshoots, især fra brands i modebranchen.

- De photoshoots, vi åbner dørene for, er en vigtig del af vores indtægt. Vi sørger dog altid for, at det så vidt muligt ikke kolliderer med vores normale åbningstider. Vores primære formål er at drive museum, og det holder vi naturligvis fast i.

Elisabeth Holm Nielsen nævner også, at Selsø Slot inden for de seneste år har haft besøg af TV-programmerne "Spise med Price" og "Historien om Danmark".

Nyt tiltag: Vil udleje mødelokaler

For rigtigt at udnytte de smukke, historiske lokaler på Selsø Slot barsler Elisabeth Holm Nielsen med at udleje mødelokaler til lokale virksomheder og andre, der har behov for en halv eller en hel dag væk fra kontoret. Eksempelvis når der skal lægges strategier eller på anden vis tænkes store tanker.

- Vi har jo nogle ret specielle lokaler, som meget af tiden står ubrugte hen. Dem vil vi gerne udnytte bedre, og derfor begynder vi at leje nogle af lokalerne ud som mødelokaler til virksomheder.

- Min egen erfaring er, at det kan være værdifuldt at komme væk fra hverdagen, når noget skal forberedes eller planlægges. Her på Selsø kommer man ud til ro og fred. Der er kig til fjorden, og det er oplagt at kombinere sit møde med en gåtur i de smukkeste omgivelser.

Elisabeth Holm Nielsen fortæller, at museet vil strikke "pakker" med lokaler, forplejning, projektor og WIFI sammen, så virksomhederne ikke skal tænke på andet end at møde op.

Møderne vil fortrinsvis foregå i porthuset, der løbende er blevet renoveret. Det kan desuden foregå på selve slottet på de dage eller i de perioder, hvor der er lukket for turister. Som led i mødeafholdelse kan man bestille en omvisning og få hele slottets historie.

Interesserede virksomheder kan kontakte Elisabeth Holm Nielsen for mere info på elisabeth@selsoe.dk.

Om Selsø Slot

Trods navnet er Selsø Slot egentlig en herregård. Herregården blev bygget i 1576 i klassisk renæssancestil af adelsmanden Jakob Ulfeldt, som var en af rigets mægtigste mænd og medlem af Rigsrådet.

I 1728-34 blev Selsø Slot bygget om af Christian Ludvig Scheel von Plessen. Han istandsatte det meste tidens barokstil og bevarede nærmest kun ydermurene. Familien Scheel von Plessen bor dog ikke meget på herregården, dog flytter enkefru Agathe Scheel von Plessen dertil i 1801.

Fra 1829 til 1972 står Selsø Slot tomt. Huset er fortsat i familien Scheel von Plessens eje med den tilhørende, kæmpe avlsgård ved siden af. På grund af de tomme lokaler kender mange lokale i disse år Selsø Slot som "spøgelsesslottet".

I 1972 forelsker Bernhard Linder og hans kone sig i stedet og forpagter det. De vælger at lave Selsø Slot om til museum, der slår dørene op i 1973. Der renoveres i denne periode lystigt, både indenfor og udenfor.

I 1995 oprettes Den Plessenske Selsø Fond. Herefter arver Selsø Slot en større sum penge fra en københavnsk håndværksmester. Det betyder, at fonden kan købe bygningerne og jorden, som slottet ligger på. Selsø Slot er i dag fortsat fondsejet.

Den løbende modernisering og nødvendige istandsættelse sker primært ved hjælp af fondsmidler. Blandt andre har AP Møller Fonden, Augustinus Fonden og Kulturstyrelsen tildelt Selsø Slot midler i de senere år.

Selsø Slots hovedformål er at være museum for besøgende fra ind- og udland. Museet får støtte til driften af Frederikssund Kommune.