Støt fremgang for Falkensten Vin

Siden maj 2015 har Johnni Falkensten drevet Falkensten Vin i Jernbanegade i Frederikssund og kan efter to års eksistens notere sig støt stigende salg og en efterhånden solid kundebase.

Fredag d. 12. januar

Som næste afsnit vil afsløre, er den positive udvikling ikke noget, vinhandleren er kommet sovende til.

En vaskeægte arbejdshest

Strategien for Falkensten Vin har fra begyndelsen været at lave en detailforretning med høj kvalitet og faglighed rettet primært mod privatkunder.

Tilgangen var i starten kun at sælge high-end vine.

Siden er sortimentet dog udvidet med forskellige typer spiritus og øl samt delikatesser som lakrids og chokolade. Og ud over privatkunderne har Johnni Falkensten også fået en række lokale virksomheder på kundelisten.

Fremgangen for Falkensten Vin er dog langt fra kommet af sig selv. For arbejdsom er et mærkat, man uden at blinke kan sætte på Johnni Falkensten. I hvert fald er Frederikssund Erhvervs udsendte nærmest forpustet over at høre vinhandlerens ugeskema. Hold nu tungen lige i munden, kære læser:

I 2017 var en typisk arbejdsuge som følger: På butikkens lukkedag om mandagen arbejdede Johnni Falkensten i Dagli' Brugsen Dalby, hvor han også var at finde onsdag og torsdag og fredag morgen, inden vinbutikken åbner kl. 11. Tirsdag morgen arbejdede han i Dagli' Brugsen Skuldelev, mens han hver anden weekend arbejdede i Bilka Field’s. Derudover skal kunderne i Falkensten Vin naturligvis passes, inklusive de mange vinsmagninger om aftenen og i weekenden.

- Min tese har fra starten været, at man kan alt, hvis man vil det nok. Når det er sagt, er jeg da glad for, at jeg snart slipper for at have fire jobs og tage penge med på arbejde, griner den smilende vinhandler, der kan se frem til at blive gældfri i løbet af 2018.

Bidt af en blid Bourgogne

Vin og butiksdrift har været omdrejningspunktet, siden Johnni Falkensten som 19-årig tog HH-eksamen i fødebyen Holbæk.

- Det har egentlig altid handlet om vin for mig. Lige efter min eksamen fik jeg en elevplads i vinafdelingen hos Strandberg Supermarked i Holbæk. Jeg kom med på forskellige vinture og fik indblik i vinens verden. Allerede der var jeg solgt.

Siden elevtiden har Johnni Falkensten været ansat som vinmand, souschef og butikschef i en række dagligvarebutikker i Nord- og Vestsjælland. Altid med vin som ekspertområde.

Springet ud i tilværelsen som selvstændig vinhandler skete efter en femårig periode som butikschef hos Vinoble i København. Her blev fagligheden og vinkundskaberne "pudset af", som Johnni Falkensten udtrykker det.

- Hos Vinoble afholdte jeg et hav af vinsmagninger og var på vinrejser rundt i Europa. Og jo mere viden, jeg fik om vin, jo mere brændte jeg for at arbejde med det resten af mit liv. Det er et fantastisk univers.

Ved siden af de tidligere jobs har han løftet fagligheden med en vinuddannelse, en såkaldt WSET Advanced Level 3, samt private vinrejser og utallige vinsmagninger.

All-in: Pensionen blev hævet og investeret

Inden åbningen af Falkensten Vin i maj 2015 hævede Johnni Falkensten hele sin pension. Ud over de 60 % som skattefar tog sig af, blev resten investeret i butik og varelager.

- Jeg er gået all-in på at starte den vinbutik, jeg altid har drømt om. Det har krævet visse risici og en masse arbejdstimer, men det er sliddet værd, siger Johnni Falkensten.

Ud over hårdt arbejde kan Johnni Falkenstens nuværende succes tilskrives et lokalt engagement samt evnen til at iværksætte skæve tiltag, der både har tiltrukket opmærksomhed og øget salget.

Blandt andet har vinhandleren haft stor succes med en portvinsjulekalender og en særlig Frederikssund-rom, der er nøje udvalgt og har været revet ned af hylderne af flere omgange.

Senest har den store "sællert" været en årgangsrom forklædt som en stormtrooper fra Star Wars-universet.

Falkensten2Rom forklædt som Star Wars stormtrooper. Foto: Falkensten Vin

Favoritvinen?

Spørger man Johnni Falkensten, hvilken flaske på hylderne han holder mest af, får man et lidt vævende svar. Der er simpelthen for mange gode dråber, så det er umuligt blot at vælge én.

- Uha, det er et meget svært spørgsmål. Skal jeg fremhæve noget frem for andet, vil jeg sige, at amerikanske koldklimavine er meget spændende i øjeblikket. Eksempelvis en US Pinot fra Californien eller Oregon. Derudover kommer man ikke uden om klassisk Bordeaux, Bourgogne og Châteauneuf du Pape i de store årgange.

Falkensten Vins flotte butik ligger på Jernbanegade 18B i Frederikssund. På hjemmesiden falkenstenvin.dk kan du se sortimentet og også shoppe online.