'Det er nørdet, men kan gøre en stor forskel'

Digitalisering og automatisering er i høj grad oppe i tiden. Virksomheder omstiller sig på stribe for at skabe mere effektive organisationer med bedre økonomi og større klimahensyn. Ulf Dannemand fra Frederikssund-virksomheden PCGO har netop specialiseret sig i at hjælpe virksomheder med at digitalisere og automatisere processer, der tidligere var manuelle.

Tirsdag d. 25. august

Frederikssund Erhvervs udsendte møder Ulf Dannemand på en varm augustdag i hjemmet i det sydlige Frederikssund til en snak om de ret tekniske – og nørdede – ydelser, hans virksomhed tilbyder.

Det Kongelige Bibliotek, Velux, Novo Nordisk og det nye Skovtårn på Sydsjælland er alle på kundelisten hos PCGO. Ved første øjekast ser kunderne ud til at være meget forskellige, men det viser sig, at de har én ting til fælles: De har alle haft behov for hjælp til at automatisere scanningen af noget.

Hvad enten det er billetter, stregkoder eller lagerstyring, så er Ulf Dannemand specialist i at få forskellige typer af scannere til at løse den enkelte virksomheds behov.

- Det er bestemt et nørdet felt, jeg bevæger mig i, men jeg ser hver dag, at det kan gøre en stor forskel. Der er ikke så mange, der ved specielt meget om datafangst, scannere og stregkoder, men det kan betyde virkelig meget for effektiviteten og dermed bundlinjen i en virksomhed, siger Ulf Dannemand.

Han fortæller, at der er mange udbydere på markedet, som sælger selve hardwaren (scannerne, red.), men at få har kompetencer til at tilpasse softwaren og automatisere processerne, så virksomhederne får nok ud af det.

Apps som på smartphones

Ulf Dannemand programmer selv scannerne, så de matcher den pågældende kundes behov helt præcist. Han bygger faktisk en app, som vi kender dem fra vores smartphones. Den simple app bliver så installeret på de scannere, som kunden har købt, og integreres med virksomhedens lager- og økonomisystem.

Når Ulf bygger en app, kan den for eksempel sørge for, at en lagermedarbejder har sin plukkeliste på scanneren og får anvist den mest effektive rute på lageret. Når vedkommende så tager produkterne ned fra hylderne, kræver appen, at stregkoden scannes, så risikoen for fejl minimeres.

- Jeg kan få appen til at håndtere næsten alle processer. Det handler om at udnytte hardwarens potentiale fuldt ud i virksomheden. Det er ikke nok bare at sige, at nu skal vi være digitale og automatisere vores manuelle opgaver – og så købe en bunke scannere. Man bliver nødt til at kigge på arbejdsgangene og se, hvor der kan effektiviseres, og hvad der giver mening for virksomheden og de enkelte medarbejdere.

PCGO1

Helt ude i skoven

De fleste har nok hørt om – eller endda besøgt – det relativt nye Skovtårn på Sydsjælland. Her fik Ulf til opgave at løse et problem med de scannere, som besøgende skal scanne deres billetter på. Af en eller anden grund virkede scannerne nemlig ikke godt nok, og det skabte problemer på grund af for lang ”indscanningstid” per besøgende. Skovtårnet var nødt til at afsætte medarbejdere til manuelt at scanne billetter.

- Scannerne var kun et års tid gamle, så de fejlede som sådan ikke noget. Problemet var, at scannerne ikke var af den optimale type til opgaven, og så havde man også monteret dem, så de scannede opad. Det er ikke det smarteste, når de står midt i en skov i al slags vejr, siger Ulf Dannemand.

Ulf udskiftede scannerne til en anden type og fik i samarbejde med en lokal smed produceret ”huse” til scannerne, der nu scanner nedad, så de ikke lider under regn, støv, nedfaldne blade og andre forstyrrende elementer. Et godt eksempel på, at selve hardwaren ikke er nok. Processen og arbejdsgangene skal også tænkes ind.

Næste skridt for Ulf Dannemand og PCGO går i retning af at håndtere hele automatiseringsprocessen selv, inklusive indkøb af hardware.

- Jeg kommer oftest først ind i billedet, når kunden allerede har købt hardwaren, altså scannerne. Det betyder desværre nogle gange, at det ikke er de optimale devices til den opgave eller proces, de gerne vil have effektiviseret. Derfor vil jeg i højere grad til at tilbyde kunderne, at jeg også kan rådgive dem i indkøbsfasen. Det kan der være rigtig mange penge at spare på.

Ulf Dannemand har i firmaet Draupnir arbejdet 25 år med stregkodescannere, så han ved alt, hvad der er værd at vide om de tynde, sorte streger, vi kender fra dagligvarer og så videre.

Efter en kort afstikker til Power Teknik på Elsenbakken i Frederikssund og et kort partnerskab med en tidligere kollega startede Ulf virksomheden PCGO i februar 2017. Firmanavnet står for Pocket Computing To Go. Typisk befinder virksomhedens kunder sig inden for detailhandlen, sygehusvæsenet, bibliotekerne, lagre eller produktion- og logistikvirksomheder, men også andre brancher – som håndværkerbranchen – begynder at efterspørge løsninger til effektivisering og procesoptimering.

Det sidste spørgsmål til Ulf omhandler fremtiden. Hvordan ser den ud i PCGO?

- Den ser spændende ud, synes jeg. Det virker til, at der bliver mere og mere brug for de ydelser, jeg kan levere. Jeg arbejder også på en abonnementsløsning, som man kender det fra sikkerhedsbranchen. Det kan gøre det mere spiseligt også for mindre virksomheder at få hjælp til at digitalisere og automatisere deres arbejdsprocesser.

- Noget af det nyere, jeg kigger på, er dels talegenkendelse og også en brille med lille skærm, hvor alle oplysninger kan aflæses. Begge ting betyder, at for eksempel en lagermedarbejder til hver en tid vil have hænderne frie og dermed kan arbejde mere sikkert og effektivt.

Du kan læse mere om Ulf Dannemand og PCGO her.