'På et tidspunkt er man nødt til at tage en beslutning'

Blækket på lejekontrakten er dårlig nok tørt. Den første medarbejder er allerede kommet ombord – og en mere på deltid er godt på vej. Det er gået stærkt for Joan Bernholm fra virksomheden Usafe, som på få måneder har transformeret enkeltmandsvirksomheden med hjemmekontor til et ApS med flotte kontorlokaler i Skibby og to ansatte.

Mandag d. 24. august

- Ja, det har været nogle ret vilde måneder siden starten af 2020 – endda med corona oveni. Men det er jo positiv travlhed i min virksomhed, det handler om, så det har jeg det helt fint med. Heldigvis er det virkelig givende at få lov at udleve sine drømme, siger Joan Bernholm.

Hun har siden 2017 været sin egen chef i virksomheden Usafe, der leverer ydelser inden for arbejdsmiljø og maskinsikkerhed, primært til produktionsvirksomheder og virksomheder i bygge- og anlægsbranchen. Ydelserne tæller blandt andet arbejdsmiljøkoordinering og gennemgang af det psykiske og fysiske arbejdsmiljø. Usafe underviser også i godt arbejdsmiljø og maskinsikkerhed - og udarbejder desuden branchevejledninger.

- Jeg begyndte i løbet af 2019 at få flere kunder ind, der samtidig var relativt store virksomheder. Jeg kunne godt se, at jeg meget snart ville løbe tør for tid og hænder, så jeg stod ved en skillevej. Enten skulle jeg ”nøjes med” at have det antal kunder, jeg selv kunne håndtere, eller også skulle jeg ansætte en eller flere medarbejdere med den specialistviden, jeg havde brug for.

At gå fra at være enkeltmandsvirksomhed til at ansatte medarbejdere indebærer både øget pres, større ansvar og en række administrative opgaver. Det er ikke nogen let beslutning, og det var det heller ikke for Joan Bernholm.

- Det er klart, at man gør sig mange overvejelser, og jeg talte blandt andet med Peter (direktør i Frederikssund Erhverv, red.) om det flere gange. Man overvejer selvfølgelig, om det kan bære i længden. Kan jeg fastholde kunderne og få nok nye opgaver ind, så der både er arbejde og løn til medarbejderne?

Undervejs i overvejelsesfasen fik Usafe en ny kunde i form af en stor virksomhed i Jylland, der ville kræve mange arbejdstimer over længere tid. Og det gjorde beslutningen om at udvide forretningen lidt nemmere.

- Det hjalp på min mavefornemmelse, da jeg landede en stor kundeaftale med en jysk virksomhed - og på et tidspunkt er man også nødt til at tage en beslutning. Du kan ikke analysere dig frem til alt. Hvis man vil noget, bliver man nødt til at tro på det. Og worst-case-scenario er jo, at man bliver nødt til at skalere ned igen, lyder det fra Joan Bernholm.


Ene kvinde blandt 300 mænd

Selv om alt ikke nødvendigvis skal gøres op i køn, kan man alligevel ikke lade være med at tænke, at det måske ikke er det mest oplagte felt at gøre karriere i som kvinde. Til den strøtanke siger Joan Bernholm:

- Det er sådan set rigtigt nok. Det er meget få kvinder, man støder på ude på byggepladserne. Men jeg tænker helt ærligt ikke over det, for det handler for mig om at levere et professionelt stykke arbejde, uanset hvilket køn den person, man står overfor, har.

Joan har generelt aldrig været bleg for at tage lidt alternative veje. For eksempel er hun uddannet maskinarbejder i Hærens Materielkommando. Her var hun ene kvinde blandt 300 mænd og den første kvindelige lærling nogensinde.

Efter fem års arbejde som maskinarbejder og en uddannelse som maskintekniker var Joan Bernholm ansat hos Haldor Topsøe i Frederikssund i otte år, hvor hun blandt andet var ansvarlig for maskinsikkerhed og CE-mærkning. Derefter fulgte en tiårig periode i Arbejdstilsynet.

- Jeg tror, at min store fordel er, at jeg har været på begge sider. Jeg er ikke bare en skrankepave, der aldrig har haft en svensknøgle i hånden. Det giver noget ballast hos mig og noget tryghed hos kunderne. De ved, at jeg både har den faglige baggrund på plads, og at jeg også selv har stået i deres situation engang.


Lederrolle kræver andre evner

Nu er Joan Bernholm ikke længere kun sin egen chef. Pludselig har virksomheden medarbejdere, der skal ledes og have arbejdsopgaver, løn, forsikringer, feriepenge, mobiler, computere og kontorudstyr.

- Det er klart, at det kræver andre evner og et andet fokus at have medarbejdere. Du står ikke længere kun til ansvar over for dig selv. Det er jeg helt ærligt stadig ved at vænne mig til, men generelt tror jeg på at inkludere medarbejderne meget i virksomhedens udvikling – og så ellers være hudløst ærlig. Den egenskab har jeg altid selv beundret hos de ledere, jeg har haft.

Usafes ene medarbejder er bosat på Fyn, hvilket er et bevidst valg, da han så kan fokusere på de jyske kunder. For at skabe en følelse af at være en del af en organisation afholder virksomheden faste tirsdagsmøder, hvor hver anden tirsdag er et fysisk møde på kontoret i Skibby.

- Jeg forsøger at gøre forskellige ting, som kan knytte os sammen som ét team, selv om vi langt fra altid befinder os fysisk samme sted. Og så håber jeg da også, at jeg formår at bruge min faglige viden om et godt arbejdsmiljø på min egen virksomhed, siger Joan Bernholm med et smil.

Du kan læse mere om Usafe her.