Direktørens nytårstale

Tirsdag den 8. januar var medlemmer af Frederikssund Erhverv og andre relevante aktører inviteret til den traditionsrige nytårskur på Restaurant Kalvø. Der blev slået deltagerrekord med 130 deltagere. Fotos: Morten Friis - Fotonova.

Tirsdag d. 8. januar

Her kan du læse den nytårstale, som vores direktør, Peter Bo Andersen, leverede ved lejligheden. 

***

Rigtig godt nytår til jer alle sammen – det er fantastisk at se så mange på denne noget mørke og kedelige januarmorgen. Sidste år var vejret skønt med sol og havblik, jeg håber ikke, der ligger en skjult symbolik i det…

I dag fejrer vi både det nye år – men så sandelig også erhvervslivet i Frederikssund. Vi har aldrig været så mange, som vi er i dag. Vi er ca. 130 personer i dag, og det er så absolut rekord.

Det har været et absolut forrygende 2018, vi nu lægger bag os. Uanset om vi taler store eller små virksomheder, så er det mit klare indtryk, at alle kan se tilbage på et rigtig godt år.

Der ER selvfølgelig huller i osten, og der er områder, hvor erhvervslivet bestemt ikke er nogen fest. Det gælder nok i særlig grad vores detailhandel, der fortsat kæmper en svær kamp – men selv her er der alligevel nogle, der vælger en anderledes vej. Man skal jo altid være forsigtig med at nævne nogle frem for andre, men vores herlige vinhandler Johnni Falkensten er et eksempel på, at hvis man vil som lille selvstændig, så kan det lade sig gøre. Det vil jeg gerne kvittere for - og samtidig sige dig tak for hele tiden at tale Frederikssund op.

2018 blev året, hvor der er blevet skabt mange nye jobs, og der bygges på livet løs over hele kommunen.

Igen skal man være varsom med at vælge nogle frem for andre, men 14 af vores virksomheder er på Børsens Gazelleliste – nogle er næsten flyttet permanent ind. Mountain Top Industries er på listen for niende år i træk. Den vækstrejse bliver meget vanskelig at slå. CPH Trucking er gazelle for fjerde år i træk, og Unicom Nordic er med for anden gang, og så har vi hele 11 virksomheder, der er med for første gang.

Frederikssunds erhvervsliv vokser og vokser. Faktisk så kraftigt at mange har svært ved at finde den rette arbejdskraft. Det er en klar udfordring, og selv om jeg ikke ligefrem skal bede om en økonomisk nedkøling, så gør det ikke noget, om tempoet bliver sat blot et lille nøk ned.

Der bygges og udvides i Skibby, i Jægerspris, i Slangerup og her i Frederikssund. Lad mig nævne blot nogle af projekterne.

John Bang Nielsen og Palle Søgaard går i den grad til vaflerne i Jægerspris, Attendo åbner i år det store plejecenter her lige uden for, CO-RO afslutter deres markante nybyggeri hen mod sommer i år, Roth har netop fået færdiggjort en massiv udvidelse, på den gamle Oppe Sundby Skole er man i fuld gang med at opføre ca. 100 nye boliger, Viuff fortsætter sit boligbyggeri her i byen, og Rene Rasmussen er på vej med nye byggerier. Fioma-grunden er langt om længe blevet sat til salg – og det vil igen skabe øget aktivitet i Frederikssund. Topsil planlægger udvidelse, det samme gør Umicore. Og her blot to dage før nytår fik Brenntag Biosector ny ejer i Engelske Croda – et skridt i den helt rigtige retning, og det tyder godt for øget vækst. Metalskolen i Slangerup gennemfører en kæmpe renovering, som også burde skabe lokale muligheder for leverancer.

Der er ingen tvivl om, at den kommende bro er medvirkende til en stærkt stigende interesse for bosætning på Hornsherred. Boligpriserne går den rigtige vej i hele kommunen, og Hornsherred er bestemt ingen undtagelse – det gælder også interessen for sommerhuse. I Skibby er der gang i den. Netto har opført et komplet nyt supermarked. Trasbo og Helbo har det også godt – det samme har Ewers for blot at nævne nogle få. Bjarne Nielsen har igen trodset morgenmyldretiden på broen, tak for det – og tak for den store indsats du er garant for i Skibby Aktive.

Det går bare rigtig godt – det går så godt, at Anlægsgartner Gottlieb de sidste tre-fire måneder næsten har forhindret mig i at handle hos min lokale bager på Søborg Torv – og så sent som i går gik 3Byg i gang med en større ombygning hos IKEA i Gentofte. Og vi kunne blive ved med de gode historier.

2018 var et år, der bliver rigtig svært at slå.

I Frederikssund Erhverv har vi haft travlt – det vil jeg ikke bruge så meget krudt på i dag, John har berørt noget af det vigtigste, nemlig vores store fokus på skabelse af et reelt Campusmiljø her i Frederikssund. Et sted, der har stor betydning for vores unges uddannelsesvalg, og som har en meget klar, afledt betydning for bosætning i vores kommune. Øget bosætning er et must her hos os – vi kæmper med en stor og voksende gruppe ældre medborgere. Det koster penge, og den eneste måde denne udfordring kan løses på er, at vi er i stand til at tiltrække flere indbyggere, der er på arbejdsmarkedet og bidrager til den fælles kasse.

Og vi er helt klart på vej i den rigtige retning, når det drejer sig om erhvervslivets bidrag til denne udvikling.

Netop det private erhvervslivs bidrag til den samlede kommunekasse er noget, der har fyldt rigtig meget på de indre linjer i Frederikssund Erhverv og den kommunale forvaltning.

Gennem de sidste syv-otte år er vores virksomheder vokset, og Frederikssunds erhvervsliv har sluppet "teenageårene" og er blevet voksen. Der både kigges til Frederikssund, og der lyttes til Frederikssund, når vi taler om erhvervslivet. Vores store virksomheder har det rigtig godt – og det er hele forudsætningen for, at næsten alle andre virksomheder oplever vækstmuligheder.

Det skaber nemlig plads til rengøring, anlægsgartnere, catering, elektrikere, IT og telefoni, tømrere og murere, medier, fotografer, restauranter, transport og logistik, nye biler og reparation af samme.

Det er nødvendigt, at vi hele tiden har øje for helheden i vores erhvervsliv – og at vores kommune forstår denne helhed – vi er alle afhængige af hinanden. I takt med vi vokser, som vi gør, skal vi have et stor fokus på forandringerne i vores omverden, ikke mindst ejerforhold - her tænker jeg mest på udenlandsk ejerskab og kapitalfonde.

Nu går nytårstalen lidt mere i mol. Jeg oplever, at Frederikssund Erhverv er lidt udfordret i vores politiske system for tiden. Her per 1. januar har Folketinget vedtaget en ny lov for både Erhvervsfremme og Turistfremme – det har faktisk ikke nogen praktisk betydning for det arbejde, vi i dag leverer i FE – men det har en meget væsentlig betydning for vores økonomi.

Uden at skulle gå helt ned i detaljerne så betyder den nye lov, at der sker en væsentlig centralisering af erhvervsservice og erhvervsfremme. Det, vi i dag kender som de regionale væksthuse, skifter navn og bliver til nye Erhvervshuse. Hvad de præcist skal lave, og ikke mindst hvordan de skal arbejde, er fortsat noget i limbo – og det er helt i orden. Men den nye lov medfører, at en kommune som Frederikssund skal øge sit bidrag til Erhvervshuset og samtidig også bidrage til udvikling af en ny, national erhvervsportal. Samlet set er der tale om godt 600.000 kr. årligt. Oven i dette skal lægges ca. 300.000 kr., som vi allerede i 2018 begyndte at betale til Fjordlandssamarbejdet.

Så uden at ønske det har vi udsigt til en samlet økonomisk stramning på 1 million kroner – og det er rigtig mange penge i FE's samlede økonomi.

Det er bestemt ikke første gang, at en organisation som FE rammes af besparelser – det må man forholde sig til og finde en løsning på.

I min optik er Frederikssund Erhverv en rigtig god forretning for Frederikssund kommune.

Og jeg tror, at det er en vurdering, der deles af mange. Intet kommer som bekendt af sig selv, og selv om jeg ikke er den store fan af at stå og prale, så vil det være min påstand, at den erhvervsmæssige vækst og udvikling, vi oplever, blandt andet skyldes FE’s arbejde. Det gælder både i forhold til vores lokale infrastruktur, etablering, udvidelser og fastholdelse af vigtige virksomheder - og i det hele taget italesættelse af Frederikssund som en erhvervsvenlig kommune i region Hovedstaden. Det samme gør sig gældende for hele vores turismeindsats og arbejdet omkring Fjordlandssamarbejdet.

På erhvervsområdet modtager vi årligt ca. 4,3 mio. kr. fra kommunen, vores medlemmer betaler knap 1 mio. i kontingent, og vi skaffer selv yderligere godt 1.8 mio. i anden indtægt.

Gennem de sidste ni år har FE sikret mere end 30 mio. kr. kontant i tilskud fra staten og regionen. Senest har vi fået FUEL-projektet igennem, og det bidrager med mere end 13 mio. kr. kontant til Campusaktører, kommunen og FE. Et andet værdifuldt eksempel er Greater Suppliers, som har sikret en meget stor millionomsætning blandt vores lokale virksomheder – uden Greater Suppliers var dette aldrig sket. Jeg forventer, at vi lander på en lokal meromsætning på 70-80 millioner kr., inden broen åbner.

Så min opfordring til Byrådet i Frederikssund Kommune er meget klar: Find en løsning på det kommunale erhvervsbidrag og lad os få indgået en aftale, så der kan blive skabt den helt nødvendige ro omkring vores lille kontor i Havnegade. For som de siger i reklamerne: "Because we are worth it".

Tillad mig her også at komme med en meget stor tak til FE’s bestyrelse. Det er en fornøjelse at have jer ombord, og jeres engagement har en kæmpe værdi for Frederikssund. Og når jeg nu er ved takken, så gælder den også mine til tider hårdt prøvede kolleger på kontoret og turistbureauet. Det har været et ret heftigt år, men det har sgu også været sjovt.

Også en stor tak til Kristian Nabe og Dorthe de Silva fra Frederikssund Kommune. Tak for en supergod dialog og et meget fortroligt samarbejde. Det sætter jeg umådelig stor pris på. Det samme gælder Heidi Jacobsen og Grethe Fuglsang, også fra kommunen. To meget gæve kvinder, der med stor hyppighed mærker engagementet fra især hr. Wagner.

Og så selvfølgelig en stor tak til alle jer medlemmer – uden jeres kæmpe engagement og støtte gik det ikke!

Det blev til mange ord – nu skal jeg nok til at stoppe.

Jeg vil til slut nævne et par af vores kommende arrangementer og også lige konstatere, at borgmester John Schmidt Andersen fylder 60. Det fejres ude i SIK i Slangerup mandag den 21. januar kl. 14-16:30. Vi kommer og siger tillyke, og jeg håber mange af jer har lyst til at markere det skarpe hjørne for en meget erhvervsvenlig borgmester, hvilket ellers er en mangelvare her i regionen.

Den 5. februar afholder vi sammen med Danske Bank, Dansk Revision og Frederikssund Advokaterne et meget interessant gå-hjemmøde – vi kalder det "Rettidig omhu". Her vil vi kigge på de helt nødvendige, rettidige overvejelser, man som ejerleder/indehaver af en virksomhed skal gøre sig på den lange bane.

Den 23. april afholder vi Generalforsamling på Bautahøj.

I marts går vi og pusler lidt med et virksomhedsbesøg – det hører I mere om.

Fredag den 13. september afholder vi CAMPUSDAG XXL, hvor vi forventer for alvor at kunne placere Frederikssund Kommune på det regionale uddannelseslandkort!

Åbningen af Fjordforbindelsen i det sene efterår bliver årets store begivenhed, godt matchet af åbningen af CO-RO's globale udviklingscenter til sommer og Attendos åbning i foråret.

Og så endeligt, som noget helt nyt, begynder vi at invitere nystartede virksomheder på morgenkaffe i FE, så kan de høre lidt mere om de muligheder, der er for at drive forretning i Frederikssund Kommune.

Disse var ordene. Det går absolut forrygende i Frederikssund – og det skal det blive ved med!

Rigtig godt nytår.